LAJME

Lufta më e shkurtër në historinë e njerëzimit: Zgjati vetëm pak minuta

Lufta e njohur Anglo-Zanzibar e 1896, ishte lufta më e shkurtër në histori, duke zgjatur në total rreth 38 minuta

Historia fillon me nënshkrimin e traktatit Heligoland-Zanzibar midis Britanisë dhe Gjermanisë në 1890. Ky traktat tërhoqi në mënyrë efektive sferat e ndikimit midis fuqive perandorake në Afrikën Lindore; Zanzibar iu dorëzuar ndikimit britanik, ndërsa Gjermania mori kontrollin mbi territorin Tanzania.

Pas kësaj ngajrje, Britani e shpalli Zanzibarin një protektorat të Perandorisë Britanike dhe nisi kontrollin në rajon.

Pas vdekjes së sulltanit të mëparshëm, Princi i Zanzibarit Khalid Ibn Barghash refuzoi të pranojë pasardhësin e preferuar të Perandorisë Britanike dhe në vend të kësaj pushtoi pallatin e sulltanit, i cili bëri që kryqtarët perandorakë të ndëznin pozicionin e tij.

Lufta zgjati jo më shumë se 40 minuta, duke e bërë atë luftën më të shkurtër në histori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *